Aktivera sim-kort

Ett sim-kort innehåller en elektronisk krets som försetts med bland annat information om abonnemanget som ingår och dess tjänster. I samband med att du skaffar ett nytt sim-kort måste det aktiveras för att fungera. Detta kan göras på olika sätt beroende på vilken operatör du har.

Sim-kortet måste passa i enheten

Börja med att se till att du har rätt sim-kortstorlek för din enhet. I produktbeskrivningen till din enhet kan du se vilket typ av sim-kort du behöver. Det finns tre olika storlekar, Mini, Micro och Nano sim.

Skulle du ha ett för stort sim-kort kan du klippa till det i rätt storlek. Är du inte säker på att du klarar av det kan din operatörsbutik hjälpa dig med detta.

Skulle det istället vara så att sim-kortet är för litet finns sim-kortadaptrar vilket möjliggör för dig använda enheter med större sim-kortplatser.

Tips! Många operatörer skickar med ett trippel-sim. Det vill säga en av varje storlek.

Sätt in sim-kortet i enheten

När du vet att du har ett sim-kort i rätt storlek placerar du det i din enhet och startar upp enheten. Hos en del operatörer är detta allt som krävs för att aktivera sim-kortet.

Tips! Skulle kortet inte aktiveras kan du testa att starta om din enhet.

Aktivera sim-kortet på operatörens hemsida

Räcker det inte med att sätta in sim-kortet i mobilen behöver du aktivera kortet genom att logga in på operatörens hemsida. När du väl loggat in finns det vanligtvis tydliga instruktioner på hur du går till väga för att aktivera kortet. Exakt hur detta går till skiljer sig åt mellan operatörerna. Har du inte någon inloggning på operatörens hemsida måste du skaffa en innan du kan aktivera sim-kortet.

När du aktiverar sim-kortet från operatörens hemsida behöver du ange ditt sim-kortnummer. Det är ett nummer som står skrivet på sim-kortet.

Tips! Hos en del operatörer kan du även ringa in och aktivera sim-kortet.